Bepalings en voorwaardes geld!

Ons het mos maar almal daardie klein klippies in ons skoene – “pet hates” wat die een mens grensloos irriteer terwyl die volgende mens nie eens daarvan bewus is nie.

Vandag het ek dit oor die nie-so-nuwe neiging om woorde in letters te verander. Veral in advertensies – bepalings en voorwaardes is blykbaar te lank of te swaar op die tong, en daarom word dit bees en vees. Ai tog. Hoeveel tyd spaar ‘n mens nou deur ‘n bepaling in ‘n soogdier te verander, en ‘n voorwaarde in ‘n besem-aksie? En wat maak jy met al daardie tyd wat jy so bespaar?

‘n Paar dae gelede hoor ek egter ‘n adverteerder wat iets bygevoeg het – die stemkunstenaar se welluidende stem rammel alles baie vining af, en aan die einde hoor ek: “… is onderhewig aan bees en vees en bekostigbaarheid!” Daar en dan is ek aan die dink, en ek vergeet skoon om op my tande te kners oor niemand wil ophou met die bees-en-vees-nonsens nie!

Is alles nie maar onderhewig aan bekostigbaarheid nie? Kan ek dit bekostig om vererg te wees oor ‘n taalgewoonte wat die groot meerderheid van adverteerders gebruik, en wat regtig nie skade aanrig nie? Hoe bekostigbaar is my eie slegte gewoontes? Kan ek dit bekostig om toe te laat dat ander se negatiwiteit my bui bederf? Hoe duur is dit om nie meer gereeld kontak te maak met geliefdes nie?

Dalk moet ek maar net my elkedagse lewensbegroting oordoen, en mooi dink oor wat bekostigbaar is en wat nie. Ou koeie wat lankal in die sloot onder positiewe herinneringe begrawe moes gewees het, is die één ding waarvoor ek nie meer wil begroot nie. Mense en dinge wat my irriteer maar waaraan ek niks kan verander nie, is nóg ‘n item wat maar na die “onbekostigbaar” kolom gaan skuif. Mense, dinge, toestande wat my hartseer of angstig maak juis omdat dit buite my beheer is, kos ook te veel – ek kan dit nie bekostig nie!

Ek dink ek wil probeer om ‘n baie eenvoudiger emosionele begroting op te stel – ene met minder bepalings en voorwaardes! Alle geite en grille (my eie heel eerste ingesluit!) moet uit, saam met negatiwiteit, pessimisme, wantroue, sinisme en twyfel. Ek gaan nie meer vir vrees, somberheid en swaarheid betaal uit my geestes-beursie nie.

My bees en vees verander van vandag af!

Vorige artikelOor ’n seënwens
Volgende artikelSielsixpack
Blogger - Christa Grobbelaar
Christa Grobbelaar is ‘n mamma van twee volwasse dogters en ‘n juffrou van honderde. Sy en haar man, Willem, is albei onderwysers. Haar onderwysloopbaan het grootliks daaruit bestaan om vir kinders Engels te leer, maar haar graad in Sielkunde het altyd handig te pas gekom. Sy het na ‘n vroeë aftrede vir een semester in Thailand gaan skoolhou en doseer nou deeltyds Afrikaans en Engels vir onderwys- en joernalistiekstudente. In Thailand het sy met ‘n blog begin as teenmiddel teen die verlange na Suid-Afrika, maar geniet dit steeds om met die blog voort te gaan. Dié persoonlike blog, Christastories, is te sien by christainthailand.wordpress.com