Die “wees-lief-vir-jouself” vraelys

0
200
lief_vir_jouself.jpg

Die hart van emosionele gesondheid is om van jouself te hou. Jy moet vergeet van alles wat jy dink jy veronderstel is om te wees en die mens omhels wat jy uiteindelik geword het.

Leer om jouself lief te hê! Gelukkig is daar maniere om van voor af op jouself verlief te raak. Ons wys jou hoe.

Bepaal hoe jy oor jouself voel

Jy ontvang ’n uitnodiging na ’n partytjie. Wat is jou eerste gedagte?

A Wat op aarde gaan ek aantrek?
B Partytjies is só vervelig.
C Ek ken niemand nie. Met wie gaan ek praat?

By die werk word jy gevra om nuwe idees voor te stel. Hoe voel jy?

A Senuweeagtig, maar opgewonde. Dis vir jou lekker om te wys waartoe jy in staat is.
B Gefrustreerd. Dit voel asof jy jouself nooit kan uitdruk soos jy graag wil nie.
C Doodbang. Jy gaan heel waarskynlik oor jou woorde struikel of vergeet wat jy wou sê.

Jy word aan ’n baie suksesvolle vrou voorgestel. Wat is jou reaksie?

A Gou! Onthou haar naam. Sy is die soort persoon wat ek graag wil ken.
B Sy is regtig irriterend. Seker mal oor haarself.
C Ek is seker baie vervelig vir haar.

Wat sal jy die heel graagste aan jou voorkoms wil verander?

A Ek sal daarvan hou om ’n kilo of twee te verloor.
B Ek moet baie dringend fiks word. As ek net die tyd en die motivering kan kry om dit te doen.
C Waar sal ek begin? Ek herken myself nie meer nie.

’n Vriendin vra ’n guns, maar jy kan haar help nie. Wat is jou reaksie?

A Sê vir haar duidelik maar op ’n mooi manier dat jy graag sou wou help, maar nie hierdie keer kan nie.
B Jy stem teësinnig in en hoop sy snap die skimp.
C Jy stem in. Jy haat dit om mense in die steek te laat.

Dís wat jou antwoorde verklap

MEESTAL A’S

Jou eiewaarde is baie gebalanseerd. Jy hou van uitdagings en laat ook nie toe dat mense jou misbruik nie.

MEESTAL B’S

Die idee wat jy van jouself het, neig na die negatiewe kant. Jy is baie ingestel op ander se opinie oor jou. Ongelukkig het jy nog nie die vermoë ontwikkel om nee te sê nie.

MEESTAL C’S

Ai, vrou! As jy maar kan sien hoe God en ander jou sien. Jy is pragtig, die kroon van God se skepping. Besluit sommer nou om jouself lief te hê.

[pagebreak]

Eiewaarde word nie bepaal deur die goedkeuring van ander nie

“My lewe lank begeer ek om mooi klavier te kan speel, maar ek het vroeg-vroeg besef ek is geen Richard Clayderman nie,” vertel Christa Smuts.

“Dit demp egter nie my begeerte om voor die klawers te gaan sit sodra ek alleen by die huis is nie. As niemand my kan hoor nie, speel ek met passie en oorgawe.

“Ons het onlangs ’n hondjie ryker geword, ’n Yorkie met die naam Brutus. Dis ’n baie musikale hond! Elke keer as ek Beethoven se Maanligsonate (probeer) speel, kom sit hy kiertsregop voor die klavier, sy koppie so skeef gedraai. Duidelik geniet hy my spel.

“Ek het besef daar is fout toe ek nou die dag onmiddellik oorslaan na die Maanligsonate toe Brutus ’n keel opsit omdat ek Chopsticks speel. Dis toe dat ek weet: Ek sal enigiets doen om ander se goedkeuring te kry, selfs ’n hond s’n.”

Bea Potgieter, ’n kliniese sielkundige, vertel dat Christa ’n toestand beskryf waaraan omtrent alle mense op aarde ly. “Mense meet hulle eiewaarde aan wat ander van hulle dink. Dit begin kleintyd wanneer jy self nog besig is om ’n opinie te vorm oor wie en wat jy is. Sodra mense dinge oor jou begin sê, kry hulle die ‘mag’ om te bepaal hoe jy oor jouself voel. Die probleem ontstaan sodra die wêreld se definisie van jou en die verwagting van wie jy moet wees, swaarder begin weeg as jou eie opinie.”

Martha Beck, skrywer van The Joy Diet, glo dit is nodig om seker van jou morele waardes te wees. “Dink wat is vir jou reg en verkeerd; aanvaarbaar of onaanvaarbaar; wat jy nie bereid is om te sê of te doen nie.”

Sy gebruik die voorbeeld van Kersfees: Stuur jy SMS’e aan almal op jou foon selfs al ken jy hulle nie? Nooi jy familie oor vir Kersfees selfs al irriteer hulle die wit waks uit jou uit?

Enigiets wat jy doen om ander mense se goedkeuring te kry sonder dat jyself enige begeerte daarvoor het, beteken dat jy jouself te veel meet aan wat ander van jou dink. Is dit regtig die moeite werd om jouself so te verloën en net slegter oor jouself te voel?

Goedkeuringverslaafdes sukkel ook om van ander te verskil. In plaas van om jou sê te sê, mompel jy onhoorbaar of knik net instemmend.

Bea gee die volgende raad: “As iemand weer iets sê waarmee jy nie saamstem nie, skraap die moed bymekaar en gee jou mening. Die ergste wat kan gebeur, is dat jy ’n vriend kan verloor wat nooit regtig vir jou omgegee het nie. Aan die ander kant ontdek jy heel moontlik dat jy van mense kan verskil en steeds aanvaar word. Dit is die regte manier om vriendskappe te bou, want so het jy respek vir jouself en jou vriende.”