Kies reg vir jou kind se toekoms

0
443
Wilma van der Bijl

Vir Wilma van der Bijl is die moeilikste ding omtrent ma-wees die besluite wat sy moet maak wat haar kinders se toekoms beïnvloed.

Ek en my man probeer om…

…soveel tyd moontlik saam met ons kinders deur te bring. Toe hulle jonger was, het ons saans vir hulle Bybelstories gelees en gebid. Ons het ook gereeld ma-en-dogter- of pa-en-seun-geselsies gehad waar ons ons geheime met mekaar gedeel het. Dan ruil ons weer om en ander geheime word vir mekaar vertel.

Dit is vir my belangrik om…

…vas te staan by ons standpunt oor wat reg en verkeerd is. Ons praat nou al met die kinders oor die nadele van rook en dwelms. Ek leer hulle ook oor die belangrikheid daarvan om gesond te eet en te drink, maar dat hulle ook daar keuses het.

Binne die grense van ons huis…

…lê ons gesinsgeluk. Hierdie grense kan tydelik groter of kleiner raak na gelang van ons omstandighede of tragedies. Maar die kern van wat ons vir mekaar doen en die keuses wat ons as gesin maak, en hoe ons met mekaar omgaan, is so tuisgemaak as kan kom. As jou kind redelike riglyne het, sal sy jou alles vertel wat in haar lewe gebeur.

Ek vertrou dat hulle gevoel…

…hulle sal lei as hulle nie gelukkig is met ’n situasie nie sodat hulle self die besluit sal kan neem en die regte keuses sal kan maak. En ek hoop dat hulle sal nadink oor die situasie waarin hulle hulle bevind en wat die gevolge van hulle keuse sal wees.

Ek is ’n gedissiplineerde en konsekwente ma wat glo…

…’n kind moet weet waar sy perke is, want dis vir my belangrik dat hulle weet dat hulle by hulle besluite moet hou. As hulle maats genooi het, sal ek sorg dat my kinders doen wat die maats verkies. Dit was hulle keuse om maats te nooi en dan moet hulle daarby aanpas.

Kinders moet weet dat elke besluit…

…wat hulle neem, ’n reaksie het en dat hulle moet weet daar sal gevolge wees. As daar ’n stryery in die motor is, sal ek hulle vertel watter gevolge dit kan inhou: Iemand gaan seerkry of kwaad word, ek gaan omdraai en op hulle gil en dan is almal vies vir mekaar.

Ons is vir baie lank die rolmodel…

…in ons kinders se lewe. Ek dink ’n kind moet altyd met die mense om haar eerlik wees oor haar gevoelens. Sy moet kan sê wat sy regtig wil hê en wat haar behoeftes is. Daarom moet sy nie net ’n keuse maak omdat haar boetie sê hulle gaan iets doen en dit dan ook doen nie.

Ek leer my kinders dat…

…liefde groter as enigiets anders is: die voorreg en vermoë om te kan liefhê en liefde te ontvang. Ek hoop, deur aanmoediging en erkenning van ons kant af, dat hulle uniek en spesiaal sal wees en dat hulle die nodige selfvertroue sal opbou. Verder ook dat hulle drome sal koester en dat dit alles eendag tot twee gelukkige mense sal lei.